19 Kasım 2010 Cuma

Kozmopolit Sokakların Habil Yürekli Çocukları- 2



Antakyanın sokaklarında yasin okuyanlar eksik olmazdı. Her çocuk doğduğunda yasinle açardı gözlerini. Ölünce yasinlerle uğurlanırdı. Beşikten mezara kadar hep yasinlerimiz vardı. Biz bu yüzden Kuranın kalbi, yasin süresini çok severdik.
Yasin yani. Ey İnsan diyerek başlaması İnsan olduğumuzun bilincine varışımızın en etkili kanıtıydı. Bir hitap, bir seslenişti. Aslında bir uyarıydı. Korkularımıza karşı en etkili kalkandı. Çünkü yasin en sıkıntılı zamanlarımızda Nokta-i istinadımızdı. Yasin bizim sokaklarda göklere uçurduğumuz uçurtmalardı.
Yasini bize sevdiren başka nedenlerde vardı. Antakyanın direği, koruyucusu Habib Neccarın yasin süresinde isminin geçmesi hepimiz için ayrı bir sevinç ayrı hüzündü. .
Hz isanın irşad için gönderdiği elçilere karşı çıkan kavmini uyarmak için. “Şehrin öbür ucundan koşarak geldi “*20
Gelen Habib Neccardı. İsmi gibi sevilendi, sevgiliydi. İsanın mesleğinden marangozdu. Peygamberimizi görmeden iman etmenin huzuru içerisindeydi.
-“Ey Kavmim, Ey halkım” diyor . sesi yeri titretiyor. Gökleri titretiyor
Habibin Sayhası İçimi titriyor.
Musanın israiloğullarına seslenmesi gibi sesleniyor. Gözü yaşlı. Nefes nefese kalmış bir şekilde. Kelimeler boğazında düğümleniyor.
Canından çok sevdiği halkına “Ey Kavmim” diye sesleniyor.
-“ Bu elçilere uyun."20
- Sizden hiçbir ücret istemeyenbu kişilere uyun, onlar hidayete erdirilmiş kimselerdir."21
Oysa bu elçiler bize bütün peygambelerin alnında taşıdığı nurun sahibi, Ahmedi anlatıyorlardı. Değil mi ki bütün peygambeler onun müjdecisi…Değil mi ki bütün kutsal kitaplar onun geleceğinin habercisi..İsanın havarileride bir müjdejiydi. Birer davetçi.
- "Hem ben, ne diye beni yaratana kulluk etmeyeyim. Oysa siz de yalnızca ona döndürüleceksiniz."22
Habib Neccarın dizleri tutmuyor . İçindeki iman içini yakıyor. İçinin yangını sözlere vuruyor. Konuşmasına devam ediyordu.
-"Onu bırakıp da başka ilahlar mı edineyim? Eğer Rahmân bana bir zarar vermek istese, onların şefaati bana hiçbir fayda sağlamaz ve beni kurtaramazlar.23 O taktirde ben mutlaka açık bir sapıklık içinde olurum.Şüphesiz ben sizin Rabbinize inandım. Gelin, beni dinleyin”24
Kavmi onları uğursuz saymakta. Başlarına gelen felaketlerin bir zati nedenini onlardan bilmekteydi. İnanmak gibi niyetleri yoktu. Hepsi Gaflet içerisinde dalalete saplanmış bir şekildeydi. Habib Neccarın sözleri Yeri göğü yakıyor fakat kavmini yakmıyordu. Kabilden kalma mirası araların paylaşıp hepsi birden cinayete ortak oluyorlar.
Neccarın başı yuvarlanıyor dağdan aşağı doğru. Kesik başının yuvarlandığı antakya sokaklarında gözündeki yaşlar yerini sele bırakıyor. Antakyayı neccarın gözyaşı süpürüyor. Antakya habibin gözyaşlarıyla temizleniyor.
Antakya, asi nehri, dağlar, taşlar, kurtlar, kuşlar hepsi birer şahit. Hepsi mahkeme-i kübrada tanık. Hepsi kabile özenen kavimden davacı. En kötüsü içlerinden derin bir habibsizlik acısı.
Antakya utancından 7 kere batsa haklı, asi nehri antakyaya akmak istemese haklı.rüzgar yönünü değiştirse haklı.utançlarından ne yapsalar haklılar. Ama beceremiyor. Rüzgar ittiriyor asiyi bu sefer tersten akıyor…
Bir haber iniyor Habib Neccara
"Cennete gir!" 28
Habib Neccar da"Keşke kavmim, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını bilseydi!"27
Habib Neccarı ve Allahın irşad için gönderdiği elçileri öldüren kavminin üstünü derin bir karanlık kapladı. Korkutucu bir karanlıktı. Günahkarların gün/üne ah diyecekleri bir karanlıktı.
Ebabil kuşlarının asileşmiş ruhları taşlanması bekleniyordu. Cebrailin ordusunun semadan arza inmesi bekleniyordu. Sonuç olarak helak olacaklardı fakat “sadece korkunç bir ses oldu. Bir anda sönüp gittiler”. 29.

Mehmet Adın

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Yureginize saglik cok etkilendim yazinizdan.

cografyacı dedi ki...

teşekkürler devletnur, eksik olmayın inş..
ayrıca hoşgeldiniz:)

Adsız dedi ki...

I’ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

Adsız dedi ki...

Finally, an issue that I am passionate about. I have looked for information of this caliber for the last several hours. Your site is greatly appreciated.