21 Mayıs 2011 Cumartesi

Şehr-i Aşk & Fatih


“Beldetün tayyibetün-Güzel belde-hoş belde”

Es-Sebe. 15.ayet

Ey yazıcı yaz bu şehrin evliya kokan, aşk kokan sokaklarını. Bu sokaklar ya âşıkları kabul eder ya evliyaları. Yaz yazıcı ifşa et sırrı coşsun kaleminin mürekkebi şerha şerha yarılsın, Sayha sayha göklere yükselsin kelimeler. Hatta her duvarı, her taştan kaldırımları yaz. Yaz ki ağızdan ağza değişmesin hep aynı kalsın yaşanılan. Vuslat her anlatıldığında haşr olsun yeniden doğsun küllerinden aşk.

Bu sokaklar birer gönül mücrimi, birer infaz memuru. Her meyyal gönül bir ad koydu bu sokaklar Kostantine Asitane, Dersaadet, Beldetüt Tayyibe, İslambol gibi birçok isimle anıldı. Fakat en önemlisi bir vuslatın adıydı. Âşıkla maşukun buluşmasının adıydı. Şehr-i aşktı. Masal değildi çocuklara anlatılan gerçeğin bizatihi kendisiydi. Ne varılmak istenilen Kaf dağıydı ne de istenilen Mehlika sultandı…

Geçmişle gelecek aynı safta. Eskimeyen, yinelenen, ülfet vermeyen şarkının en güzel nakaratıydı. Yazıcıların, şairlerin, nakkaşların, hattatların ilham kaynağıydı. Öyle ki âşık ile maşukun vuslatı, bir çağ kapatıp bir çağ açtıran destanın adıydı.

Hamuru aşkla yoğrulanın bu aşktan vazgeçmesi elbette bir fetihle sonlanırdı. Marifet değildi sevmek. Değil mi ki aşkta marifet Pervane gibi yanacağını bile bile ateş etrafında dönebilmek. Küllerinden yeniden doğabilmekti aşk. Bir kararlılık isterdi ancak yürek. Ya Konstantiniye beni alır ya ben Konstantiniye’yi alırım diyebilmekti aşk.

İstanbul bir vuslatın adıydı. Âşıkla maşuğun kavuşmasının en can alıcı noktası. Bir kişi varabilmişti övülen şehre. Bir kişi nail olmuştu Gül Peygamberin övgüsüne.

“Konstantiniyye(İstanbul) elbet Feth olunacaktır. Onu Feth eden Kumandan ne güzel Kumandan, Feth eden Asker, ne güzel Askerdir.”

Yaz Yazıcı…

Peygamberin övgüsünü yaz. Mehmet’in vuslatın sonunda Fatih oluşunu yaz. Yaz yazıcı bu sokakları yaz. Batır kalemini hokkaya kendi kanınla yaz. Öyle bir yaz ki ayınla başla, kafla bitir cümlelerini. Fazla söze gerek yok yazıcı üç harf beş nokta yeter anlatmaya. Aşk.


Mehmet Adın

0 yorum: