26 Ocak 2012 Perşembe

Aşk-ı Kübra Ne Demek ?

Uzun zamandır bana sorulan soru "aşk-ı kübra" ne demek ?Bende bu sorulara gerek maille gerek facebook yoluyla mesaj atanlara cevap verdim fakat siteye bir açıklama olarak yazmadım. Siteye girenlerin arama motorlarına baktığımda çoğu kişi "aşk-ı kübra ne demek" sorusuyla girdiklerini gördüm. Bunun için buradan da bir açıklama yapayım. Aslında ben pek sevmiyorum kendi cümlelerimin bu bloga karışmasını. Kendi cümlelerimin blogun -bana göre- varolan büyüsünü bozduğana inanmışımdır. Bu yüzden hep beğendiğim, etkisinde kaldığım şiir ve yazıları paylaştım.

Aşk-ı Kübra ne demek? sorusuna gelirsek. Yaklaşık 4 sene önce kübra'nın büyük olduğunu risale-i nurda okuduğum Mahkeme-i Kübra yani büyük mahkeme günününden esinlenerek bunu aşk-ı kübra olarak bir blog açmak istedim yani büyük aşk anlamında. Aslında böyle bir kelimenin var olacağını düşündüm özellikle tasavvufi bir kelimele olarak. Fakat googleda aşk-ı kübra olarak sorguladığımda tek bir sonuç vermedi. Bu da benim için özel ve güzel bir anlam oldu. Çünkü aynı kelimelerin sürekli elden ele dolaşması o sözün bendeki manasını yitirdiğini düşünmüşümdür. Mesela 6-7 see önce ah minel aşk kelimesi benim en sevdiğim cümleydi fakat 2-3 senedir herkesin aynı sözleri kullanması bende ünsiyete neden oldu. Gerçi aynı durum aşk-ı kübra içinde geçerli. Gerek blog olsun gerek face begeni sayfamda olsun gerekli özen göstermez oldum. Bunun nedeni bir sürü aşk-ı kübra türedi. Şiirleri, şarkısı, hatta kitabı bile çıktı bu nedenle bu da bende etkisini yitirdi. Ama yinede blogumu seviyorum.

İkincisi büyük aşk derken neyi kastettiğimi soruyorlar. Bunun hangi aşk olduğu hakkında sınırlama getirmedim. Çünkü herkesin kendine göre büyük aşkı vardır. Birisi bunu Allah aşkı olarak nitelendirir, bir başkası sevdiği kıza veya rkeğe olan büyük aşkı olarak nitenlendirir. Yani kimin aşkı nereye büyükse onadır Aşk-Kübra. Bir anlamda ben bir elbise diktim nasıl giyileceği konusunda giymek isteyenlere bıraktım.

Selametle.

7 yorum:

Mylogger dedi ki...

Güzel isim. Anlamını öğrenince daha da iyi oldu :)

Kübra Yalçınkaya dedi ki...

Benimde ismim kübra...Aşk hep benimleydi ve her zaman ''O'' en büyük aşktı benim için.

cografyacı dedi ki...

eyvallah sağ olun arkadaslar..

Halit dedi ki...

Yigenim'in ismide Kübra : )

Unknown dedi ki...

aşkı kübra. büyük aşk. mahkemei kübra büyük mahkeme tamamda burada sıfat var. arabçada müzekkerlik müenneslik uyumu olması şart sıfatta. senin kullandığın zaten arabça. sen aşkı müennes yapmışın ama aşk gerçekten müennens mi ? kübra müennes ama aşk müennes mi bu konuda bilginiz var mı ?

cografyacı dedi ki...

arapça ders almadım bu konuda herhangi bir bilgimde yok yukarıda belirtiğim gibi..sadece bir esinlenme..

Adsız dedi ki...

Blogu yeni keşfettim çok beğendim Allah razı olsun